Skip to main content

Met kleine stappen een groot verschil…

Verzuimbegeleidingstraject

Wij zijn professionals, dus wij geloven in het zelfherstellende vermogen door middel van professionele begeleiding. Mensen in staat stellen met de juiste tools en vaardigheden zichzelf verder te ontwikkelen als kern van het herstelproces. Dat daar in het geval van burn-out, bore-out, overspanning of depressie ook inhoudelijke expertise bij nodig is, spreekt voor zich.

Wij hebben ruim 25 jaar ervaring met het begeleiden van mensen met een burn-out en stress-gerelateerde problemen. Wij kunnen je begeleiden bij het herstelproces, je helpen inzicht te krijgen in de oorzaken en triggers van je burn-out en je leren effectieve strategieën toe te passen om met werkdruk en stress om te gaan.

The mind and body are not separate. What affects one, affects the other.

Onze aanpak

Het begeleidingsproces verloopt in drie fasen:

  1. Belemmerende patronen en strategieën in kaart brengen
  2. Energiehuishouding optimaliseren
  3. Re-integreren

Onze meerwaarde

  • Optimale flexibiliteit en maatwerk
  • Geen wachtlijst
  • De aanpak is volledig op jouw situatie gericht
  • Afspraken zijn op korte termijn in te plannen
  • Een traject duurt 6 maanden waarin je intensief begeleid wordt en een vinger aan de pols fase van 6 maanden
  • Een sessie duurt zo lang als nodig is
  • Aanpak gericht op de gehele mens: fysiek & cognitief & emotioneel
  • Inzet van aanvullende disciplines, passend bij jou
  • Kennis van en ervaring in de zakelijke context
  • Het actief betrekken van de zakelijke context
  • Wij zijn in het bezit van het BOW (Blik op Werk) keurmerk en worden voor het 17e jaar op een rij middels een onafhankelijk klanttevredenheidsonderzoek met ruim een 9 beoordeeld
  • Wij beschikken over een opleidingscontract met het UWV

Patronen & strategieën

Belemmerende patronen en strategieën zorgen dat we roofbouw op ons lichaam plegen. Rust nemen is dan ook een belangrijk aspect van het herstelproces. Geef jezelf toestemming om te ontspannen en neem voldoende rust. Dit betekent vaak dat je niet werkt of, bij minder ernstige verschijnselen, in aangepaste vorm en werktijden. We hebben begrepen dat je de rust hebt genomen en dan kunnen we nu van start met de volgende fase, het gedrag.

Van het gedrag dat heeft bijgedragen aan je burn-out ben je je vaak niet bewust, dus daar kijken we het eerst naar. Daarbij is het essentieel voor jou om de diagnose van een burn-out te erkennen en deze te accepteren. Dit is een uitdagende maar belangrijke stap. Het besef dat er iets serieus aan de hand is en dat actie nodig is, opent de deur naar een goed en volledig herstel. We zijn van mening dat hoe langer het duurt voordat je de eerste stap zet hoe moeilijker het gaat zijn. Met kleine stappen kun je al een groot verschil maken. Zo krijg je het snelst zicht op wat er niet werkt en kunnen wij je ondersteunen in het werkbaar maken.

Energiehuishouding optimaliseren

We besteden aandacht aan zelfzorgactiviteiten die jouw welzijn bevorderen. Denk aan gezonde voeding, lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken. Daarnaast gaan we op zoek naar wat jou over je grens heeft laten gaan. Daar zijn werkinhoud, werkomstandigheden en vooral jouw persoonlijke achtergrond en context belangrijk bij. Het zijn vrijwel altijd oude patronen (emoties, overtuigingen) die jou in deze situatie hebben gebracht. Je leert ze kennen en er goed mee omgaan.

De ontwikkel-gesprekken vormen de rode draad. Eventueel worden aanvullende disciplines ingezet, geheel passend bij jouw persoon en situatie. Deze aanvulling wordt gericht op specifieke onderdelen, afhankelijk van welk ‘systeem’ om extra aandacht vraagt.

Re-integreren

Reïntegreren staat voor het opnieuw aan het werk brengen van mensen. De Wet Verbetering Poortwachter bepaalt dat werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk zijn voor een snelle reïntegratie, om te voorkomen dat je in de WIA terecht komt. De wet bevat een groot aantal regels die jou en je werkgever verplichten om je hiervoor in te zetten. Volgens de wet moet je als je langdurig ziek bent, meewerken aan je eigen reïntegratie. Dat betekent dat je je actief moet opstellen en ook zelf initiatief moet nemen om weer aan de slag te kunnen gaan. Als je langer dan 6 weken ziek bent, krijg je te maken met een plan van aanpak. In dit plan van aanpak leg je samen met je werkgever afspraken vast over activiteiten voor je herstel en werkhervatting. Ook de afgesproken doelstellingen en termijnen komen in dit plan. Er zijn meerdere “soorten” re-integratie, namelijk eerste en tweede spoor.

Reintegratie 1e spoor is het begeleiden bij het hervatten van eigen of ander werk bij de huidige werkgever, met natuurlijke aandacht voor je persoonlijke omstandigheden. Re-integratie 2e spoor is het begeleiden bij het hervatten van werk bij een andere werkgever.

Zodra je eraan toe bent en de bedrijfsarts ermee instemt begin je aan de terugkeer in werk. Dat gaat in kleine stappen van een paar uren in de week, met aangepaste activiteiten, en in nauw overleg met je werkgever. Wij voorzien in een advies over de beste werkwijze bij re-integreren. Afhankelijk van je conditie voeren we gaandeweg de werkuren op totdat je weer helemaal arbeidsgeschikt bent. Ook hierin is het advies van de bedrijfsarts leidend. In deze fase loopt het aantal coaching-sessies en/of de duur ervan meestal terug: de zogenaamde vinger aan de pols-fase.

Traject

Het traject bestaat uit twaalf maanden. Hierin vind je een intensieve begeleiding van zes maanden en een vinger aan de pols-fase van zes maanden. Er zijn wekelijks sessies van gemiddeld twee uur en er is alle ruimte voor contacten tussendoor. Denk hierbij aan ondersteuning via de email, telefoongesprekken en extra online gesprekken. Daarnaast komt er een gerichte ondersteuning op de werkvloer om een voorspoedige re-integratie te bevorderen.

Persoonlijke intake

Wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Stuur ons dan een mail via info@siriuscommitment.nl. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.